Allergia vizsgálat

allergiaBőrgyógyászati allergia vizsgálat
Az allergia, – napjaink népbetegsége – számtalan formában keserítheti meg az életünket. Az összlakosság mintegy 10-15%-a érintett.

 

 


Mi az allergia?
Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója. Az allergiával küzdő emberek immunrendszere a normálisnál erősebb választ ad egy vagy több, a környezetben megtalálható egyébként teljesen ártalmatlan anyagra és védekezően lép fel ellenük.
Ezen anyagok – allergének – egészséges emberben semmilyen reakciót nem váltanak ki, a szervezet ártalmatlannak tekinti őket.
Az allergiás szervezet ezzel szemben ártalmas anyagként ismeri fel őket, a ,,támadót” megjegyzi és később, mikor felismeri, küzd ellene. Létezik sokféle táplálékallergia, virágpor-allergia, és különböző vegyi anyagokkal kapcsolatos allergia. A fogászati gyakorlatban alkalmazott bizonyos anyagokkal, fémekkel szemben is kialakulhat túlérzékenységi reakció. A fogászatbanhasznált fémek közül az allergiás reakciók okozói döntően a nikkel, króm, kobalt, higany, palládium, ezüst, arany és réz. Az aranyról már a 80-as években is kimutatták, hogy fogászati implantátumokban történő felhasználása az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket válthat ki. Az implantátumok éppen ezért a legtöbb esetben egy korábban hypoallergénként ismert anyag, a titanium felhasználásával készülnek. Az elmúlt években azonban egyre több eset igazolta, hogy az ortopédiában és a fogászatban alkalmazott, titániumból készült implantátumok is allergiás reakciót okozhatnak.


Mit tehetünk a megelőzés érdekében?
Fontos a fogorvos figyelmét felhívni a már ismert allergiás betegségekre. Ha fémektől viszkető bőrkiütések előfordultak, az előzetes kivizsgálás a pótlás előtt indokolt. Az allergiára fokozottan igaz az a megállapítás, hogy a beteg és a különböző szakterületek szakorvosainak együttműködése a bajok megelőzése érdekében elengedhetetlen.


EPICUTAN ALLERGIA VIZSGÁLAT
Az allergia vizsgálat segítségével igazolható. Az allergia vizsgálat célja megállapítani, hogy melyik allergén váltja ki a betegnél az allergiás tüneteket (csalánkiütés, ekcéma, makacs, visszatérő bőr- és nyálkahártya gyulladás stb.). Az allergia kimutatására többféle teszt is alkalmazható, a tünetektől és a kiváltó allergén fajtájától függően. A bőrgyógyászati rendelésen az ún. epicutan (rátevéses vagy bőrtapasz) próba elvégzésére van lehetőség. Hogy történik a vizsgálat? A vizsgálat során egy nemzetközi standard alapján összeállított lista szerint gyárilag előállított, allergénekkel átitatott korongokat ragasztunk a beteg hátára.


A BRIAL EPICUTAN MAGYAR STANDARD ALAPSOR

39 allergént tartalmaz.
Az allergén felhelyezése pár percig tart, az eredményt a felhelyezést követő 20. percben, 24, 48, 72, 96 órában, és a 7. napon is ellenőrizzük.
Ezt követően adható ki az összefoglaló szakvélemény.

Valamely allergénre adott pozitív (allergiás) reakció esetén a páciens pontos tájékoztatást kap arról, hogy az allergizáló anyag hol és miben fordul elő, hogy kerülhető el.

A vizsgálat során előfordulhatnak álpozitív és álnegatív eredmények is, ennek kiküszöbölése érdekében a fenti vizsgálat csak a páciens tünetmentes állapotában végezhető el, amikor semmilyen antihisztamint, szteroidot (allergia csökkenető) gyógyszert nem szed.

Férfiaknál szükség lehet a hát egy területének leborotválására is, mivel a szőrös területre a tapasz nem helyezhető fel.

 


FOGÁSZATI ALLERGIA VIZSGÁLAT
Az epicutan allergia vizsgálat egy fajtája.FOGÁSZATI ALLERGIA VIZSGÁLAT

Erre szükség lehet az ajkakon, szájnyálkahártyán, nyelven kialakuló visszatérő vagy nem gyógyuló gyulladásos folyamatok okának kiderítésében, valamint nagy értékű pótlások behelyezése előtt, a pótlás anyagára esetleg fennálló allergia kimutatására.

Rendelőnkben a fogászati allergia vizsgálatot a nemzetközi standard alapján összeállított lista szerint gyárilag előállított, allergénekkel végezzük.

Fogászati anyagok alapsor (15 allergén)+Fogászati anyagok kiegészítősor (8 allergén)+Fémek(7 allergén)

Az allergén felhelyezése pár percig tart, az eredményt a felhelyezést követő 20. percben, 24, 48, 72, 96 órában, és a 7. napon is ellenőrizzük.
Ezt követően adható ki az összefoglaló szakvélemény.