Hajasfejbőr betegségei

Hajasfejbőr betegségeiA haj már az emberi civilizációk kezdete óta meghatározó szerepet tölt be. Rendkívül fontos szociokulturális jelentést hordoz haj viseletünk, megjelenésünk fontos és lényeges része. A hajat érintő eltérésekre, megbetegedésekre szinte azonnal felfigyelünk, ezért a hajat és hajasfejbőrt érintő betegségek kezelése nagy jelentőséggel bír.

A leggyakoribbak a különböző hajvesztéssel járó állapotok.

Egészséges embereknél főként genetikai faktorok határozzák meg a haj mennyiségét és minőségét, azonban egyéb tényezők (környezeti hatások, táplálkozás, vegyszerek, gyógyszerek, napfény, betegségek) is jelentős befolyással lehetnek a haj normális növekedésére.

Az embernek átlagosan, 90-150 ezer hajszála van. A sötét hajúaknak körülbelül 100-120 ezer, a világosabb hajúaknak 140 ezer, de vékonyabb, míg a vöröseknek 90 ezer, de vastagabb hajszáluk van.
A hajkoronára a kor előrehaladtával természetes „észrevétlenül kialakuló”ritkulás is jellemző. Sokszor nehéz megállapítani, hogy még normálisnak tekinthető-e a haj sűrűségének csökkenése, vagy már kóros, így az orvoshoz fordulás és az adekvát terápia sokszor késik.

A hajvesztésre legtöbbször hajmosáskor figyelünk fel, de a párnán megjelenő nagyobb mennyiségű hajszál is figyelemfelkeltő lehet.
Akkor beszélünk hajhullásról, ha napi több mint 60-100 hajszál hullik ki hosszabb időn keresztül. Jelentős, szemmel észlelhető hajvesztés a hajszálak negyedének vesztése után jön létre.
A hajhullások többségében a szőrtüsző véglegesen nem károsodik, csak a hajciklusban következik be zavar.
A hajhullás, mint önálló betegség is megjelenik, azonban sokszor társul más belgyógyászati betegségekhez. Diagnózisában rendkívül fontos a kiváltó okok tisztázása, mely után a beállítható a megfelelő terápia.
A hajvesztéssel járó kórképekben rendkívül fontos a mielőbbi kivizsgálás, a diagnózis felállítása a terápia megkezdése, mely által a további hajvesztés leállítható, a hajregeneráció megkezdődik.

Hajasfejbőr betegségei 2Rendelésünkön mikrokamerás hajvizsgálat során nagy nagyítású digitális kamerával vizsgáljuk a hajasfejbőrt, a hajhagymák környékét és a hajszálakat , mely során láthatóvá tehető sok olyan, szabadszemmel nem látható részlet, mely segíti és megkönnyíti a pontos diagnózis felállítást.