FotoFinder

A világ vezető dermatológiai képalkotó és analizáló rendszere
TELJES KÖRŰ ANYAJEGY VIZSGÁLAT

Bodyscan ATBM
Elengedhetetlen segédeszköz az új és a megváltozott anyajegyek felismerése terén.

A teljes körű bőrrák megelőzés vizsgálatának tartalmaznia kell annak ellenőrzését, hogy új anyajegyek megjelentek-e az utolsó vizsgálat óta.

Míg a digitális dermatoszkópia tökéletesen lehetővé teszi egyetlen anyagjegy hosszú távú megfigyelését, a teljes bőrfelület ellenőrzését nem könnyű végrehajtani, különösen, ha a páciensek több anyajeggyel rendelkeznek.
A klinikai képek összehasonlítása szabad szemmel olyan időigényes eljárás, amely gyakran nem biztosít megbízható eredményeket.

Az FotoFinder bodystudio ATBM [Automated Total Body Mapping] automatizált teljes körű test feltérképezés eljárásával könnyen végrehajtható a teljes bőrfelület vizsgálata.
A Bodyscan ATBM rendszer segít Önöknek összehasonlítani a képeket és megtalálni az új és a megváltozott anyajegyeket.

A Bodyscan korábbi változataival ellentétben az ATBM rendszer automatikusan elemzi a háttérben levő változásokat, így nem kell Önöknek kézzel válogatniuk a képek között és exportálniuk azokat a Bodyscan rendszerbe.
Egyetlen kattintás és a beazonosított változások kényelmesen megjeleníthetők.

 

 

A teljes testről készült képek automatikus összehasonlítása

A FotoFinder bodystudio ATBM rendszerrel lehet előállítani a Bodyscan ATBM segítségével végrehajtandó elemzéshez szükséges kiinduló és az azt követő képeket.
A pácienst a kék színű FotoFinder háttér előtt kell elhelyezni, és le kell fényképezni a szoftverben megadott rendszer szerint (20 szabványos pozícióról és szükség esetén további részletekről kell képeket készíteni).
A készülék rendelkezik egy, az automata pozícionálást szolgáló lézer rendszerrel, amely biztosítja a teljes testről készítendő fényképeket, reprodukálható távolságról.
A később készítendő képekhez a szoftver “Ghost” funkciója megjeleníti az áttetsző eredeti képet az élő előnézet kép hátterében és segíti a felhasználót az azonos beállítás elérésében.
Ily módon gyorsan és könnyen elkészíthetők az eredeti beállításban az újabb képek!
A később készített képek rögzítésekor a Bodyscan ATBM már automatikusan elemzi is azokat változások szempontjából.

Az új és a megváltozott anyajegyek jelzése

A szoftver által felismert változásokat a program körökkel jelöli:
A fehér körök azokat a helyeket jelölik, ahol nem következtek be változások; a sárga körök kisebb változásokra utalnak, míg a piros körök az új anyajegyeket jelzik.

A fehér körök kikapcsolhatók annak érdekében, hogy jobban lehessen koncentrálni a piros és a sárga körökre.
A szürke körök az összehasonlítás területén kívül levő anyajegyeket jelzik, például amikor a test beállítása kismértékben megváltozott.
A lupe funkció segítségével tanulmányozni lehet a részleteket.
Köszönet a nagy felbontásnak, könnyen leellenőrizhető, hogy a bőr elváltozások gyanúsak-e vagy sem.
Az atipikus anyajegyek megjelölhetők, majd kivizsgálhatók a FotoFinder cég digitális dermatoszkópjával.

Megjegyzés: A Bodyscan ATBM nem tudja helyettesíteni a dermatoszkópos anyajegy vizsgálatot és a teljes test képek vizuális ellenőrzését.
Az csupán segítséget nyújt a változások helyének meghatározásában!

Moleanalyzer (Anyajegyelemző)

A rosszindulatú melanoma korai felismerését szolgáló diagnosztikai segédeszköz nagyfokú érzékenységgel és kóros megjelenés felismeréssel.

Elvi koncepció

A Moleanalyzer programot a Németországban található Tuebingen Egyetem Dermatológiai Részlege fejlesztette ki két célkitűzés szem előtt tartásával:
1. Pigmentált kóros eltérések két, eltérő időben vett képének pontos összehasonlítása.
2. A jóindulatú és a rosszindulatú melanomás bőr elváltozások számítógéppel támogatott algoritmusok segítségével történő jobb megkülönböztetése.

A program kifejlesztésekor tudatos erőfeszítéseket tettek arra, hogy ne használják a minta felismerés, illetve diagnosztikai besorolás elterjedt elméletét (például az ABCD szabályt, a 7-pontos ellenőrző listát).

A cél az volt, hogy kifejlesszenek egy egyedülálló számítógép specifikus módszert a diagnosztikai eredmények megállapítása céljából.
A projekthez felhasznált algoritmusok többsége katonai légi felderítő küldetések alatt lett kifejlesztve.
Teszteket hajtottak végre annak meghatározása érdekében, hogy mely jellemzők járulnak hozzá legjobban a jóindulatú és a rosszindulatú elváltozások közti megkülönböztetéshez. A Moleanalyzer készülék képes párhuzamosan elemezni egy dermoszkópikus képet, illetve két később készült képet.
A program csak jóindulatú melanomák elemzésére alkalmas, így egyéb, például a seborrheás keratosis készülékkel történő elemzése rossz besoroláshoz vezethet.

Elemző eljárás

1. Az olyan zavaró szerkezetek kiiktatása, mint például a szőrszálak és a pattanások.
2. Az elváltozás határának bejelölése.
3. A legnagyobb hossz és átmérő 90 foknál történő meghatározása és a szimmetria tengelyének megállapítása kiszámítja az elváltozás felületi területét és kerületét is.
4. Az elváltozás felmérése az elváltozás szabályosságának szempontjából, valamint abból a szempontból, hogy mennyire, milyen mértékig tér el a legsimább határoktól.
5. Az elváltozás szerkezeti jellemzőinek és színeinek felmérése.
6. Az elváltozás szimmetriájának felmérése, az elváltozás entrópiájának és területeinek felmérésével együtt.

 

 

A diagnosztikai algoritmusok alapján a rendszer értékeli az elváltozásokat egy 0 és 1 közti rosszindulatúságot jelző mérce alapján.
Az eredmény jobb megjelenítése érdekében, az eredmény igény esetén megjeleníthető egy színes mércén is.
A fehér szín a jellemző, szabályos jóindulatú elváltozást jelzi. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy léteznek olyan melanomák, amelyek nem úgy néznek ki, mint általában a melanomák.
A sárga szín a valamelyest atipikus, diszpláziás jóindulatú elváltozásokat jelzi, amelyeket újra kell vizsgálni 3-6 hónap elteltével.
A piros szín: Amikor az elváltozás a piros területként van besorolva, akkor az anyajegy nagymértékben diszpláziás elváltozás, mely esetében valószínű, hogy rosszindulatú melanomáról van szó.

Diagnosztikai pontosság

A képek egymásra helyezésével impresszív módon szemléltethető az elváltozás változása.
A program 86 %-os diagnosztizálási érzékenységgel és 83 %-os diagnosztikai specifitással rendelkezik.
A rendelkezésre álló értékek nem lehetnének pontosabbak akkor sem, ha azokat egy tapasztalt dermatológus határozná meg praxisában.
A programot elsősorban a szokatlan, jóindulatú elváltozások felmérésére célszerű használni.
Ezekben az esetekben a dermatológus független második számítógépes véleményt kap olyan képelemző algoritmusok alapján, amelyeket nem fednek le széles körben dermoszkópiai algoritmusok.
A képernyőn megjelenő eredményeket a dermatológus felhasználhatja a pácienssel folytatott kommunikáció során kommunikációs eszközként.
A tapasztalatok azt bizonyították, hogy a páciensnek jobb a biztonságérzete, amikor ezt a programot használják.
A tapasztalt dermatológus további eszközként használhatja a Moleanalyzer készüléket. Nem célszerű nagyobb jelentőséget tulajdonítani a programnak, mint a klinikai és a dermoszkópiai diagnózisoknak.

Az összes diagnosztikai módszer együttes használata fogja fokozni az összesített diagnosztikai pontosságot.